Βιβλίο: Το ποιητικό έργο του Paul Géraldy  “Toi et moi” κυκλοφόρησε το 1912 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Ο ποιητικός λόγος τού Paul Géraldy είναι απλός, γλαφυρός, τρυφερός, στοχαστικός και, παρόλο που σήμερα φαίνεται να είναι ξεπερασμένος, στην εποχή του υπήρξε εντυπωσιακός και ιδιαίτερα ελκυστικός, κυρίως στο γυναικείο αναγνωστικό κοινό.

ad

Ο γνωστός Γάλλος Δραματουργός Sacha Guitry έχει εκφράσει την ακόλουθη σκέψη για τον Paul Géraldy, μια πραγματικά υπέροχη σκέψη που ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια: «…Μιλάει για την αγάπη συνειδητά, ακριβώς επειδή αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ…».

Από το εισαγωγικό σημείωμα  της μεταφράστριας του βιβλίου Γιόλας Αργυροπούλου- Παπαδοπούλου: 

Η γραφή τού Paul Géraldy διακρίνεται για τη ζωντάνια, την αμεσότητα, την ευαισθησία και τη μουσικότητά της. Στίχοι που κυλούν σαν το  νερό ενός καθάριου ρυακιού, στο οποίο καθρεφτίζονται τόσο το βαθυστόχαστο  πνεύμα τού ποιητή όσο και ο απέραντος πλούτος τής ψυχής του.

Σκέψεις και συναισθήματα που εναρμονίζονται υπέροχα και εκφράζονται άλλοτε με τρυφερότητα κι άλλοτε με πάθος σε μια γυναίκα αγαπημένη… Σκέψεις και συναισθήματα που πλουτίζουν τη σκέψη και την ψυχή τού κάθε αναγνώστη, ο οποίος – έχοντας πια ολοκληρώσει την ποιητική αυτή συλλογή – δεν μπορεί παρά να τη διαβάσει ξανά και ξανά… Πάντα με την ίδια, αμείωτη συγκίνηση…

Και πάντα έχοντας την αίσθηση πως διαβάζει μια εκτενή, ερωτική επιστολή ή πως απολαμβάνει μια τρυφερή, επουράνια μελωδία, στην οποία σίγουρα ανακαλύπτει και κάποιες νότες τής δικής του σκέψης και της δικής του ψυχής…