WWF Ελλάς και Greenpeace

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, περισσότεροι από 30.000 πολίτες υπέγραψαν στο αίτημα του WWF Ελλάς και της Greenpeace για την άμεση απόσυρση των δύο προκλητικών διατάξεων οι οποίες εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο και οι οποίες όχι μόνο υπονομεύουν την ανάπτυξη, αλλά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον, την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες.

Με το άρθρο 44, για πρώτη φορά επιτρέπονται οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Αντίστοιχα, με το άρθρο 110, για πρώτη φορά στερείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το αναφαίρετο δικαίωμά της να εγκρίνει ή να απορρίπτει βαριές, επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων μέσα στις ίδιες τις δημοτικές εκτάσεις.

Η παγκόσμια πανδημία και οι πρωτοφανείς επιπτώσεις στις ζωές και την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση επίσπευση των αλλαγών στον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία: αλλαγές που την καθιστούν κοινωνικά δικαιότερη και πιο ανθεκτική, με έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγείας, τον περιορισμό της ρύπανσης, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων.

Το WWF Ελλάς και η Greenpeace ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος να εισακούσει τις φωνές δεκάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι ζητούν την άμεση απόσυρση των προκλητικών διατάξεων για τους υδρογονάνθρακες, καθώς και την ουσιαστική ενίσχυση του περιβαλλοντικού πλαισίου της χώρας, και όχι τη διαφαινόμενη αποδυνάμωσή του.