Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου επλήγη την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, από πυρκαγιά που φέρεται να ξέσπασε από εκπαιδευτικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο πεδίο βολής Λευκίμης, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η WWF Ελλάς.
Η ελλιπής εφαρμογή μέτρων πυροπροστασίας είχε ως αποτέλεσμα να καεί μέρος του Εθνικού Πάρκου σε ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το WWF Ελλάς, η τοπική ομάδα του οποίου συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης, εκφράζει την οργή του για μία καταστροφή την οποία η επίσημη πολιτεία όχι απλώς δεν μπόρεσε να αποτρέψει, αλλά επί της ουσίας φαίνεται να προκάλεσε.
Με τα ως τώρα δεδομένα, η πυρκαγιά ξεκίνησε κοντά στο πεδίο βολής Λευκίμης Έβρου και εξαπλώθηκε λόγω του νοτίου ανέμου και της τοπογραφίας της περιοχής προς την καρδιά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Παρά το γεγονός ότι χθες η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή ήταν μέση (κατηγορία 2), η φωτιά πήρε άμεσα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το Πυροσβεστικό Σώμα κινητοποίησε από τη στιγμή της ενημέρωσής του σημαντικές δυνάμεις και έδωσε ολονύχτια μάχη με σημαντικό αριθμό πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.
Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας, του Δήμου Σουφλίου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Στρατού Ξηράς. Η τοπική ομάδα του WWF Ελλάς συνέβαλε από τις πρώτες ώρες με δύο οχήματα για να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί, πάντα υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Παρότι εκκρεμεί η έκδοση επίσημου πορίσματος, σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά και απόλυτα ενημερωμένα στοιχεία, η έναρξη της πυρκαγιάς συνδέεται με τις εκπαιδευτικές βολές που εκτελούνταν εκείνη την ώρα από τον στρατό στο πεδίο βολής Λευκίμης, προφανώς χωρίς την τήρηση επαρκών μέτρων πυρασφάλειας. Βρισκόμαστε ακόμα εντός της αντιπυρικής περιόδου, και με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες, την παρατεταμένη ξηρασία στην περιοχή και την κατάσταση της καύσιμης ύλης αυτή την εποχή, θεωρούμε τουλάχιστον αυτονόητο ότι δραστηριότητες που δύναται να εκκινήσουν μια πυρκαγιά, ειδικά από επίσημους φορείς, θα πρέπει να αποφεύγονται ή αν είναι άκρως απαραίτητο να τηρούν αυστηρούς κανόνες πυρασφάλειας.
Τα σχετικά πρωτόκολλά και μέτρα ασφαλείας πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που φέρνει η κλιματική κρίση, ιδιαίτερα μέσα ή γύρω από προστατευόμενες περιοχές.
«Ως WWF Ελλάς βρισκόμαστε στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια για να προστατεύσουμε σε συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές και φορείς ένα από τα σημαντικότερα φυσικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα δάση μας και πόσο μάλλον ένα από τα οικολογικά διαμάντια της χώρας μας λόγω πλημμελούς τήρησης των απαραίτητων μέτρων. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πυρκαγιά θα λειτουργήσει παραδειγματικά, τόσο για την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, όσο και για την παραδειγματική εφαρμογή -τουλάχιστον από την πολιτεία και τους φορείς της- μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας», δήλωσε η επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του WWF Ελλάς, Παναγιώτα Μαραγκού.