Ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια, ειδικά, να απασχολεί πολύ τις δημόσιες αρχές που ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν στην παραοικονομία και τις τελευταίες μέρες ακούμε τις συγκεκριμένες λέξεις παντού!

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR ΕΔΩ 

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι μια μέθοδος που θεωρείται παράνομη και χρησιμοποιείται με σκοπό να μετατρέψει τα χρήματα τα οποία δίνονται χωρίς να έχουν περάσει από νόμιμες διαδικασίες (φορολογία, κτλ) έτσι ώστε να “καθαρίσουν” και να μπορούν να θεωρούνται νόμιμα.

Η πραγματική προέλευση των χρημάτων κρύβεται με αυτό τον τρόπο και ο εκάστοτε επιχειρηματίας, φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα ως νόμιμα και να δικαιολογηθούν.

Στην ουσία “μπλέκονται” τα “βρώμικα” με τα καθαρά χρήματα και έτσι γίνεται προσπάθεια να φαίνεται πως όλα είναι ίδια.

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος χρησιμοποιείται συνήθως από εγκληματικές οργανώσεις που θέλουν με κάποιον τρόπο να δικαιολογήσουν τα μεγάλα ποσά που έχουν λάβει είτε από αγοραπωλησίες οι οποίες κρίνονται παράνομες σύμφωνα με τον νόμο και δικαιολογούνται μέσω εταιρειών που είναι “φαντάσματα” και δεν κινδυνεύουν με έλεγχο.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, μπορεί να μαζέψουν πολλά και να αγοράσουν πχ ένα σπίτι δικαιολογώντας όλα τα χρήματα που έχουν στην κατοχή τους, ενώ παράλληλα αποκρύπτουν την πραγματική πηγή που τους τα έφερε (εμπορία όπλων, ναρκωτικά, κλπ).

Οι παράκτιες ή οι off shore εταιρείες θεωρούνται η πιο συνχή μέθοδος όπου κάποιος μπορεί να ξεπλύνει χρήματα ενώ στο παρελθόν έχουμε δει μεγάλες ΜΚΟ του εξωτερικού να καηγορούνται για το συγκεκριμένο αδίκημα το οποίο κατατάσσεται στα οικονομικά εγκλήματα.

Υπάρχουν χώρες ή νησιά τα οποία θεωρούνται “φορολογικοί παράδεισοι “ και μπορεί κάποιος να μεταφέρει τα παράνομα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και να κάνει συναλλαγές μικρών ποσών για να μην “καρφωθεί” ενώ υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι ξεπλένουν χρήματα μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων που φέρονται ως νόμιμες.

Τσέκαρε και αυτά: