Ένα επετειακό πρόγραμμα που θα εκτείνεται από το β’ εξάμηνο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, σχεδιάζει για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο δήμος Ύδρας.

Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε μια συμβουλευτική επιτροπή με τη συμβολική ονομασία «Η Ύδρα για το ’21» και μήνυμα το «Αναστοχασμός στην Ιστορία με το βλέμμα στο μέλλον». Την επιτροπή και τους άξονες δράσης της, παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος της Ύδρας και πρόεδρος της Επιτροπής, Γεώργιος Κουκουδάκης, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

«Τρεις είναι οι στόχοι του δήμου, με την ευκαιρία της επετείου. Να κάνει ευρέως γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό τη μεγάλη συνεισφορά της Ύδρας στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, να βοηθήσει τη νέα γενιά να ανακαλύψει και να κατανοήσει τη μοναδική ιστορία της και να προσπαθήσουμε να δούμε την Ύδρα με όρους και στοχεύσεις που αφορούν το μέλλον μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουκουδάκης.

«Σκοπεύουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, θέτοντας στο επίκεντρο εκδηλώσεις και δράσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής, που θα προσδώσουν εξωστρέφεια και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ελληνικής και διεθνούς πνευματικής κοινότητας και του επισκέπτη που η ποιότητα είναι προτεραιότητά του», συμπλήρωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε δε, ότι οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται, μεταξύ άλλων, «θα θυμίζουν στους δημόσιους φορείς την επιτακτική ανάγκη διάσωσης και αναστήλωσης των μοναδικών κτιρίων και αρχοντικών του νησιού».

Από όσες διοργανώσεις είναι ήδη στο στάδιο υλοποίησής τους, ξεχωριστή θέση έχουν τα «Μιαούλεια 2020» (26, 27, 28 Ιουνίου) και «Μιαούλεια 2021» (25, 26, 27 Ιουνίου), εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη αλλά και προς τιμήν όλων των ναυμάχων του 1821.

Η κορύφωση της γιορτής μνήμης γίνεται με το δρώμενο της αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Γέροντα και την πυρπόληση ομοιώματος της οθωμανικής φρεγάτας στο λιμάνι της Ύδρας. Επίσης, στην Δημοτική Αγορά της Ύδρας θα ολοκληρωθεί το αφιέρωμα (Β’ μέρος) στα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη, δισέγγονου του ναυάρχου της επανάστασης Γεωργίου Σαχτούρη.

Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει συμπόσιο λογοτεχνών, ποιητικά αναλόγια και ομαδική έκθεση εικαστικών έργων, με επίκεντρο το έργο του ποιητή.

Μέσα στο 2020 θα πραγματοποιηθεί σε μια τιμητική αναμνηστική τελετή, η αδελφοποίηση των δήμων των τριών νησιών με τη μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον αγώνα – της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών.