Νεύρα

Υγεία: Για πρώτη φορά επιστήμονες από τις ΗΠΑ μπόρεσαν και αναγέννησαν μεγάλα τμήματα από κατεστραμμένα νεύρα με μία ιδιαίτερη τεχνική που χρησιμοποιεί ένα βιοδιασπώμενο συνθετικό μικρό σωληνοειδή αγωγό από πολυμερές υλικό, ο οποίος είναι γεμάτος με μια αναπτυξιακή πρωτεΐνη που βοηθά στη νευρογένεση.

Με τη νέα αυτή μέθοδος θα μπορεί να δοθεί λύση σε ανθρώπους με βλάβη στα νεύρα των άκρων σε περιπτώσεις τραυματισμών είτε μετά από καρκίνο ή διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κέισι Μάρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής με επιτυχία την πρωτοποριακή τεχνική σε πειραματόζωα (μαϊμούδες μακάκους).

Η πρωτεΐνη (GDNF)-η ίδια που χρησιμοποιήθηκε σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή στον εγκέφαλο ασθενών με Πάρκινσον- βρίσκεται μέσα σε μικροσφαιρίδια στο εσωτερικό του τεχνητού νεύρου και απελευθερώνεται αργά στο διάστημα μερικών μηνών, βοηθώντας στην καθοδηγούμενη αναγέννηση του φυσικού νεύρου. Χρειάστηκε περίπου ένα έτος για να αναγεννηθούν πλήρως τα νεύρα στα πειραματόζωα.

Τα περιφερικά νεύρα μπορούν αργά να αναγεννηθούν μόνα τους μέχρι σχεδόν ένα εκατοστό, αλλά αν το κατεστραμμένο μέρος τους είναι μεγαλύτερο, το αναπτυσσόμενο νεύρο δεν μπορεί να βρει το στόχο του και συχνά δημιουργείται επώδυνο νεύρωμα.