Παιδιά

Υγεία: Μία διεθνής έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF και το ιατρικό περιοδικό “The Lancet”  δείχνει κάτι που μόνο μεγάλη ανησυχία προκαλεί.

Ούτε μία χώρα στον πλανήτη δεν προστατεύει επαρκώς και σωστά την υγεία και το μέλλον των παιδιών της και των εφήβων της και αυτό το συμπέρασμα είναι τραγικό για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η έκθεση αυτή με επικεφαλής την πρώην πρωθυπουργό της Ζηλανδίας κατέταξε 180 χώρες με βάση ένα νέο δείκτη και στην έρευνα η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η πρώτη θέση στον κόσμο. Στην καλύτερη θέση βρίσκεται η Νορβηγία και στη χειρότερη η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η νέα αυτή έκθεση που αποτελεί ένα σοβαρό προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις χώρες του κόσμου, μας ενημερώνει πως η υγεία των παιδιών και των εφήβων βρίσκεται σε μία διαρκή απειλή από την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση της οικολογίας αλλά και από το μάρκετινγκ που προωθεί τις ανθυγιεινές τροφές και τον μη σωστό τρόπο ζωής.

Τις πρώτες δέκα θέσεις παγκοσμίως στο δείκτη ευημερίας των παιδιών (Global Child Flourishing Index) καταλαμβάνουν Νορβηγία, Ν. Κορέα, Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Δανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Ισλανδία και Βρετανία, ενώ τις πέντε τελευταίες το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σομαλία, το Τσαντ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Για να συνειδητοποιήσει κάποιος το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναλογιστεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι η πρώτη υπερδύναμη βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στον δείκτη που αφορά την καταλληλότητα του κλίματος για τα παιδιά. Σε αυτό τον δείκτη η Ελλάδα δεν είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα αφού καταλαμβάνει την 142η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

Η έρευνα εκτιμά ότι περί τα 250 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών και σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα κινδυνεύουν να μην μπορέσουν ποτέ να αξιοποιήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό τους έχοντας καθημερινά να αντιμετωπίσουν χιλιάδες προκλήσεις.