: Εάν κοιμάστε καλά ή όχι αυτό να ξέρετε πως έχει επίπτωση στο πόσο γενναιόδωροι είστε ή πόσο έτοιμοι να βοηθήσετε τους ανθρώπους γύρω σας.
Αυτό φάνηκε από μία έρευνα των Αμερικανών που έδειξε πως ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία έχει να κάνει από το πώς και πόσο καλά ή όχι κοιμόμαστε. Αυτό που προέκυψε σπό την έρευνα είναι πως όσοι λιγότερο κοιμόμαστε τόσο πιο εγωκεντρικοί γινόμαστε.
Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες πάνω από τους μισούς ανθρώους δεν κοιμούνται αρκετά μέσα στη διάρκεια μιας εβδομάδας. Εκτός από το γεγονός πως όσοι δε κοιμούνται αρκετά, κινδυνεύουν από διαβήτη, υπέρταση και κατάθλιψη, τώρα αποδεικνύεται πως κινδυνεύουν και από έλλειψη γενναιοδωρίας.
Επίσης όσοι δεν ευχαριστιούνται τον ύπνο τότε δείχνουν μεγαλύτερη απροθυμία να τείνουν χείρα βοηθείας σε άλλους/
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν επίσης σε δύο ομάδες, μία που έκανε καλό ύπνο (οκτώ ώρες) και μία που βίωσε στέρηση ύπνου. Ο εγκέφαλος όλων των ατόμων μελετήθηκε με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI) και – μετά από μια νύχτα αϋπνίας – εμφάνισε μειωμένη δραστηριότητα στη γνωστική περιοχή που σχετίζεται με την ενσυναίσθηση, τον αλτρουισμό και γενικότερα τον λεγόμενο “κοινωνικό εγκέφαλο”.
Η τάση μειωμένης γενναιοδωρίας επιβεβαιώθηκε και σε μαζικό επίπεδο, όταν οι ερευνητές βρήκαν ότι μετά την καθιερωμένη ετήσια αλλαγή της ώρας στις ΗΠΑ, τα ποσά των φιλανθρωπικών και άλλων δωρεών περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων εμφάνιζαν μια μείωση περίπου 10% όταν ο χρόνος πήγε μια ώρα μπροστά (άρα και υπήρξε λιγότερος ύπνος).
Μια προηγούμενη μελέτη των ίδιων ερευνητών είχε βρει ότι η στέρηση ύπνου ωθεί τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση, ενώ αυξάνει και τα αισθήματα μοναξιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γουόκερ, όταν οι άυπνοι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους, τείνουν να εξαπλώνουν τη μοναξιά τους σαν ιό και στους γύρω τους.
Τσέκαρε κι αυτό:
Αληθινές ιστορίες: Η ψεύτρα από το Αλιβέρι