Ζάκυνθος

Ζάκυνθος: Με κατανυκτικό τρόπο, με τα έθιμα και τις παραδόσεις που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της ιστορικής πρόσδεσης του νησιού με λαούς και πολιτισμούς της Δύσης, εορτάζεται το Πάσχα ή η Λαμπρή, όπως αναφέρεται στη λαϊκή παράδοση της Ζακύνθου.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις χαρακτηρίζονται από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική και από έθιμα που έχουν βαθιές τις ρίζες τους στη θρησκευτική πίστη και στα διάφορα πληθυσμιακά ρεύματα που κυριάρχησαν στα Ιόνια νησιά.

Η επτανησιακή παράδοση σε συνδυασμό με τη θρησκευτική κατάνυξη των ημερών κάνουν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου, μια περίοδο με πολλά γοητευτικά στοιχεία που χιλιάδες ντόπιοι και επισκέπτες ζουν με συγκίνηση κάθε χρόνο.

Ξημερώνοντας Μεγάλο Σαββάτο, στη 1:30, τελείται στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου ή ο Επιτάφιος Θρήνος και στις 4:00 γίνεται η λιτανεία του Επιταφίου στην πόλη.

Με την επιστροφή της πομπής στο Ναό ακολουθεί ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση, η γνωστή από τα βενετσιάνικα έθιμα Γκλόρια, σε ανάμνηση της δόξας του Χριστού μετά την Ανάσταση που συνοδεύεται από το σπάσιμο των πήλινων στην πλατεία του Αγίου Μάρκου αλλά και στις αυλές των σπιτιών.

Την ίδια ημέρα το βράδυ στις 23:00 τελείται η Ακολουθία του Όρθρου, και στις 23:45 γίνεται η εκκίνηση της Ιεράς Πομπής στις πλατείες της πόλης και των χωριών, όπου τελείται η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία ακριβώς στις 24:00. Μια περίλαμπρη γιορτή με χιλιάδες πυροτεχνήματα σε όλο το νησί και η απαρχή ενός τριήμερου γλεντιού σε όλα τα σπίτια και τις γειτονιές της πόλης και των χωριών.

Τσέκαρε κι αυτό:

ASAP Rocky : Αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψη του