: Τα Φλωμάρια είναι παραδοσιακό ζυμαρικό που προέρχεται από το νησί της Λήμνου και είναι κομμένα σε ψιλά κομματάκια, τόσο ψιλά που θυμίζουν σπίρτα.
Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος, ανάμεσα στο Άγιον Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την περιφερειακή ενότητα Λήμνου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα.
Τα Φλωμάρια φτιάχνονται από αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι. Φτιάχνονται προσθέτοντας αυγά, όπως γίνεται και στις χυλοπίτες, αλλά το μέγεθος τους είναι μεγαλύτερο.
Σε προηγούμενες εποχές, το ζύμωμα, το άνοιγμα και το κόψιμο των φλωμαριών ήταν μια διαδικασία που θύμιζε γιορτή. Οι νοικοκυρές μαζεύονταν όλες μαζί για να φτιάξουν τα φλωμάρια της κάθε οικογένειας, να τραγουδήσουν, να συζητήσουν τα νέα του χωριού και στο τέλος να φάνε όλες μαζί.
Το κόψιμο των φλωμαριών αποτελούσε ένα από τα στοιχεία που καθόριζαν την επιδεξιότητα της κάθε νοικοκυράς. Φτιάχνονταν τους καλοκαιρινούς μήνες (καλοκαιρινοί μήνες), ώστε να στεγνώσουν σωστά, και αποθηκεύονταν για να καταναλωθούν τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Τα φλωμάρια χρησιμοποιούνται σε πολλές παραδοσιακές Λημνιακές συνταγές με κρέας ή λαχανικά και σε σούπες. Χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα με φλωμάρια είναι ο κοκκινιστός κόκορας με φλωμάρια που συνήθιζαν να το φτιάχνουν στις γιορτές, πέρδικα κοκκινιστή με φλωμάρια και λαδερές μελιτζάνες με φλωμάρια.
Τσέκαρε κι αυτά: